Városunkról

Szarvas szobor

Szarvas város Délkelet- Magyarország egyik, a Békés megyei Körös-szögi kistérség legnyugatibb városa. Budapesttől mintegy 160 km-re található, a 44-es főúton lehet megközelíteni. A város a Hármas-Körös bal partjára épült helység. A Körösök szabályozása folytán a település melletti hatalmas folyókanyart átvágták, így a 17.000 lakosú város a Körös egyik holtága mellett fekszik. Látnivalók >>

 

A város fejlődését az utóbbi 10 évben a turizmus fellendítése iránti orientáltság jellemzi, ami a város egészének fejlődésében nyilvánul meg. Fő vonzereje elsősorban a festői szépségű természeti környezet, a Körös által nyújtott pihenési, üdülési lehetőség.

Árpád Szálló

Szállásai elérhetőek különböző színvonalon, minőségben és árfekvésben. A város felkészült a vendégek fogadására. Iskolavárosként hosszú évek óta sok diákot látott vendégül. A város rendezettsége, tisztasága, utcaképe, a sok zöld, a gondozott parkok, ligetek mind azt a célt szolgálják, hogy minél több idelátogató elégedetten távozzon a településről. Évek óta nő a városba érkező külföldi és belföldi turisták száma. A település rendelkezik komplex turisztikai termékekkel és olyan szervezettel is, amely az egymástól függetlenül működő kínálati elemek összehangolásával, hírverésével, azaz a város marketingjével foglalkozik.

Nevezetességei közül kiemelkedik az európai hírű természeti örökség, a Szarvasi Arborétum, melynek legújabb látványossága a Mini Magyarország makett-kiállítás. Ebben az évben negyedik évadát kezdi a Szarvasi Vízi Színház, mely színvonalas előadásokkal, csodás környezetben várja a helyieket és az idelátogatókat a térségből és a régió, illetve az ország minden tájáról.

A Körös- Maros Nemzeti Park, a Körösvölgyi Látogatóközpont, az Erzsébet – liget, a Történelmi Ország közép, a Tessedik Sámuel Múzeum, a Szent Klára Gyógyfürdő, templomai, műemlék jellegű épületei teszik vonzóvá a várost az idelátogatók számára.
A városban egész évben egymást váltják a kiállítások, kulturális rendezvények, hangversenyek, művészeti előadások. A szlovák kultúra ápolása, a Tessedik-i örökség, a tradíciók átadása, a hagyományok ápolása fontos szerepet tölt be a városlakók életében.
Szarvasról érdemes ellátogatni az ismert fürdőhelyekre, Gyulára, Gyopárosra, a térség bővelkedik látnivalókban és turisztikai eseményekben.

A rendezvény szerves része a város, a kistérség és a régió turisztikai koncepciójának. Erősen és több szálon kötődik a helyi sajátosságokhoz és hagyományokhoz. Erősíti a Hungarikum Törvény adta lehetőségek révén a helyi értékek bemutatását. A város legrégebbi, és legnagyobb volumenű rendezvénye, egyediségével, sokszínűségével emelkedik ki a régió hasonló jellegű, gasztro-kulturális fesztiváljai közül.

Látnivalók megtekintése >>